Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

1. A szürkehályog eltávolításaKép

Eme betegség gyógyításának a legkorszerűbb módszere az ultrahangos műtét, de egyre elfogadottabb a műlencse-beültetés is. Ebben az esetben csak a szemlencsét veszik ki, a bent hagyott tokba pedig műlencsét ültetnek be. Ezzel a módszerrrel ugyanis a műlencse dioptriája megválasztható, így a szürkehályogműtét során nemcsak a hályogot távolítják el, hanem dioptriakorrekciót is végeznek.

A műszemlencséről
Az első beültethető szemlencsét 1949-ben egy angol szemész, Harold Ridley implantálta. Azóta a beültethető szemlencsék forradalmi változásokon estek át. A mai, összehajtható lencse szilikonból vagy hidrogélből készül, így az emberi szem számára nem okoznak irritációt. A beültethető szemlencsék átmérője kb. 12 mm, optikája 6,0 mm-es. Fókuszát nem tudja úgy változtatni a közeli és távoli tárgyakhoz, mint a természetes lencse, ezért a későbbiekben a páciensnek szemüveget is szükséges viselnie.

2. Veszélyben a fiatalok

A szürkehályog bármely életkorban előfordulhat, bár igaz, inkább 40 éves kor felett gyakori. Van veleszületett szürkehályog is, amit mielőbb meg kell operálni, akárcsak a gyermekkorban gyulladás miatt kialakulót.  A felnőttkorban jelentkező hályog operációjával lehet várni, az ugyanis nem veszélyezteti azonnal a látást.

3. Szürke- után zöldhályog

A zöldhályog (glaukóma) az egyik leggyakoribb látást veszélyeztető szembetegség: 40 éves kor felett a lakosság csaknem 2 százalékát érinti. Nem tudni, mi okozza, de a magas szemnyomás bizonyítottan kockázati tényező. Ez ugyanis károsítja a látóidegrostokat, ami sajnos végleges megvakuláshoz vezet. Ezért negyven fölött nagyon fontos a zöldhályog szűrése, de ajánlatos ellenőriztetni fiatalabb korban is, hiszen korábban is jelentkezhet. A betegség visszafordíthatatlan, de léteznek gyógyszerek, amelyekkel a szemnyomás jelentősen csökkenthető.

4. Szemüveg és lencse nélkül

A fénytörési hibákat, vagyis a rövid- és távollátást hagyományosan szemüveggel, illetve kontaklencsével korrigálják. Ám erős dioptriával a vastag szemüveg nem esztétikus, ráadásul nem ad jó látásélességet.
Azonban amikor 20 éves kor környékén megáll a szem romlása, egy gyors, és ma már rutinműtétnek számító operációval meg lehet úszni a szemüveget. 40 felett azonban nem a lézeres beavatkozás jelenti a megoldást: előbb-utóbb ugyanis úgy is szürkehályog és öregszeműség alakul ki.

5. A vakság elkerülhető

Ha az egyes szembetegségeket időben felismerik, elkerülhető, hogy később komoly baj alakuljon ki. Ki lehet és ki is kell szűrni gyermekkorban a kancsalságot, felnőtteknél a zöldhályogot, illetve fontos, hogy a cukorbetegséget is idejében diagnosztizálják. A diabétesz ugyanis vaksághoz vezethet.

6. Szemüveget mindenkinekKép

Erős napsugárzás esetén mindenképpen viseljünk UV-szűrős napszemüveget. Ugyanakkor a mi éghajlati és földrajzi viszonyaink között városban nyugodtan sétálhatunk napszemüveg nélkül is. A sugarak egy része ugyanis a szaruhártyában nyelődik el, másik része a lencsében, a retinára tulajdonképpen nem jut semmi. Vízparton és havas területen azonban a napszemüveg elengedhetetlen kiegészítő!

7. Éjszakára mindig vedd ki

A kontaklencse szabályait nem véletlenül kell betartani. Éjszakára például soha nem szabad bent hagyni a lencsét. A szaruhártya kívülről kapja az oxigént, alvás közben a szemhéjon keresztül, ám ha ráteszünk valamit, kevesebb oxigén jut bele. Tehát ha nem veszed ki, azaz túlhordod a kontaklencsét, átlátszatlan erek nőnek be a szaruhártyába, hogy a terület oxigénellátását biztosítsák, ami ez újabb műtéthez vezethet.

8. Vakságot is okozhat

Bármennyire kitalációnak tűnik, sajnos igaz. Ha ugyanis a kontaklencse alá porszem kerül, az kaparhatja a szemet, és mikrosérüléseket okozhat. A sebekben gennykeltő baktérium telepedhet meg, ami szaruhártya-gyulladáshoz vezethet. Ez pedig akár órák alatt is vakságot okozhat.

9. Zöldhályog kontra cukorbetegség

Sajnos a zöldhályog kialakulásának kockázatát nagyban befolyásolja a cukorbetegség. A veszélyeztettek közé tartoznak a 40 év felettiek, a rövidlátók, akiknek a családjukban előfordult már ez a betegség, akik rendszeresen szteroidtartalmú gyógyszert szednek, akiknek magas a szemnyomásuk, valamint azok, akiknek már volt valamilyen szemsérülésük.

10. Szűrővizsgálat nélkül

A zöldhályoggal fertőzött szemet nem minden esetben lehet észrevenni időben szűrővizsgálat nélkül, illetve csak is abban az esetben, ha zárt zugú. Ilyenkor ugyanis mindig rohammal jelentkezik, amely hirtelen jön, borzalmas fájdalommal, nagyon rossz látással jár - mindenki azonnal észreveszi. Lézeres kezeléssel tökéletesen gyógyítható. A nyitott zugú zöldhályog azonban sokkal alattomosabb: lassú, fokozatos szemnyomás-emelkedéssel jár, miközben semmilyen tünetet nem okoz, nem fáj, eleinte érzékelhetően nem rontja a látást, tehát nem venni észre. Csak szűréssel lehet felfedezni.

A lézeres látásjavító műtét ára 250-600 ezer forintig terjed, míg a szürkehályog eltávolításáért kb. 200 ezer forintot kell fizetni.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.