Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ártatlan szenvedély?

2008.07.19
„Az öröm az emberi lélek tápláléka. Nélküle egész életünk – haldoklás csupán.” 
(Franz Kafka)

A legtöbben úgy gondoljuk, velünk nem történhet meg. Na jó, van egy „ártatlan szenvedélyünk”, mondjuk, két-három pohár bor esténként, ami kell ahhoz, hogy ellazuljunk a napi rutin végeztével. Aztán egy nap már nem elég hatásos a bor, némi töménnyel is kiegészítjük, de még minden megy a normális kerékvágásban. Alkohollal, persze. Mert nélküle nem lehet kibírni. És ez már szenvedély. Korántsem „ártatlan”.Kép

Mi okozza a függőséget?

Az ember hamar fölfedezte, nemcsak ennivalók és csemegék, hanem viselkedését és hangulatát befolyásoló dolgok is léteznek a földön. Ezek használata az elmúlt évszázadban a társadalom egyik legaggasztóbb gondjává terebélyesedett. Nem csak a gyógyszerekről és az illegális drogokról van szó, ide tartoznak az alkohol, a dohány és a koffein is.
Amint a drogok a szervezetbe kerülnek, biokémiai reakciók egész láncolatát indítják el. Szinte „átírják” a szervezet működését, így nem csoda, hogy használatuk egy sor rendellenességhez vezet. A tartós fogyasztás során kialakul a megszokás, ezért a kívánt hatás eléréshez egyre nagyobb és nagyobb adagra van szüksége a betegnek. Bekövetkezik az az állapot, amikor a szer megvonása életveszélyes következményekkel jár.

Az alkoholKép

„Soha nem ittam, ha a gyerekek ott voltak. Mit gondoltak volna rólam... De amikor késő este egyedül ültem a tévé előtt, az alkohol volt az egyetlen reménységem, barátom. Különösen akkor húztam meg az üveget, amikor valami szerelmes filmet adtak. Annyira sajnáltam magam, amiért nekem soha nem volt részem ilyen szép élményben.  Általában jóval azelőtt elaludtam, hogy a férjem hazaért.” Erzsébet (38) éveken át próbálta az italba fojtani krónikus magányát. Ő és még mintegy 200 ezer nő Magyarországon, alkoholfüggők.

A rendszeres alkoholfogyasztás megtámadja a májat, rontja a szív működését és károsítja az immunrendszert, sőt fokozza a rákos betegségek kialakulásának kockázatát.
Az alkoholizmus társadalmi következményei pedig beláthatatlanok. Az érintett családban felnövő gyerekek fizikai és szexuális erőszaktól szenvednek, és egész későbbi életükben viselik nyomát.
Sokan közülük, a gyesen lévők, háztartásbeliek rendszeresen, titokban isznak. Ezek a nők tökéletes anyák és háziasszonyok akarnak lenni, azt szeretnék, ha a lakás minden szöglete ragyogna, a gyerek mintaszerűen viselkedne, az iskolában jól teljesítene. E szakadatlan erőfeszítés során a saját vágyaikat teljesen háttérbe szorítják, tudomást sem vesznek róluk. Nagy baj, hogy általában titkolják a gondjaikat, senkinek nem beszélnek róluk. Egyedül akarják megoldani a problémát, és nem látnak más segítséget, mint a következő pohár alkoholt. A terhességük alatt alkoholt fogyasztó nők pedig súlyosan veszélyeztetik a magzat egészségét – szellemi fogyatékosság, szívrendellenességek és más szervi elváltozások következhetnek be.

Az alkoholisták számának alakulása 1980 és 1990 között
Alkoholisták száma (ezer fő)

Év Férfi Nő ÖsszesenKép
1980 172 52 224
1990 425 163 588
1995 778 273 1051
1999 651 214 866
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.