Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bőrápolás!

2008.07.20

Bőrtípusok

Minden bőrtípus különbözik egymástól és mindegyiknek van kisebb-nagyobb hibája is.

A tökéletes bőr nagyon ritka, ám attól még lehet egészséges a bőröd. Az egészséges, szép bőr legjellegzetesebb tulajdonságai:

 

* Bársonyosság

* Hamvasság

* Rugalmasság

* Üde szín

 

Mitől lesz a bőr bársonyos és rugalmas?

 

A faggyúmirigyek gondoskodnak a bőr kellő zsírosságáról, és a megfelelő nedvességtartalomról. Ha a bőrnek megfelelő a nedvességtartalma, a bőr felülete megduzzad, így a bőr rugalmassá válik. Nagyon ritka az egészséges, szép bőr. A bőr különböző külső hatásoknak van kitéve, melyek a bőr öregedéséhez vezetnek. Ilyen pl: a por, füst korom, az ezekre rakódó baktériumok és kórokozók, valamint az időjárás viszontagságai. Ezért fontos, hogy rendszeresen tisztítsd, hidratáld, és ápold a bőrödet.

 

Tévhit, hogy az egészséges arcbőr nem igényel különösebb ápolást. Esténként használj arclemosó tonicot, mellyel eltávolíthatod a bőrödre tapadt szennyeződéseket. Az sem árt, ha estére lemosod a sminkedet, hiszen éjszaka a szemfesték elkenődik, és a festékanyag beszívódik a bőrödbe, ami korai ráncosodáshoz vezethet. Hetente, kéthetente használhatsz arcpakolást, így megőrizheted bőröd fiatalosságát, hamvasságát.

 

 

Bőrfeszesítő pakolás

 

Hozzávalók:

1 tojásfehérje

néhány csepp citromlé

 

Keverd el a tojásfehérjét a citromlével, majd verd kemény habbá. Vidd fel az arcra és a nyakra, majd tíz perc után mosd le, és töröld át a bőröd a bőrtípusodnak megfelelő arcvízzel, végül kend be hidratáló krémmel.

 

 

A száraz bőr tulajdonságai:

http://vitaltippek.hu/hirpic/357.jpg

 

 

 A száraz bőr színe fakó, matt.
 
Érintése durva, kellemetlen, esetleg bőrhámlás is előfordul.
 
Hamarabb képződnek rajta ráncok, főleg a szem környékén.
 Gyakran száraz haj és fejbőr párosul hozzá.

A bőr szárazságát az okozza, hogy az arcbőrben található faggyúmirigyek nem tudnak elegendő faggyút termelni, ezáltal csökken a bőr zsír és nedvességtartalma. A nem megfelelő hidratálás a későbbiekben korai ráncosodáshoz vezetnek, hiszen a bőr korán elveszíti a nedvességtartalmát.

 

Megoldás: Használj olyan testápolót, amelyek az átlagosnál magasabb olaj valamint zsírtartalommal bírnak. Használj tápláló pakolásokat, testápolóval valamint hidratáló arckrémmel hidratáld a bőrödet. Hetente tegyél fel hidratáló arcmaszkot.

 

 

Simító arcpakolás

 

Hozzávalók:

1 teljesen érett avokadó

1 evőkanál édes tejszín

 

A finoman szétnyomkodott avokadót keverd a tejszínbe, vidd fel az arcodra és a nyakadra. 10 percig tartsd fent, majd öblítsd le. Ne feledkezz meg a megfelelő arcvíz és hidratálókrém használatáról sem.

 

 

A zsíros bőr tulajdonságai:  olyan mint a kisbabáké vagy hasonló...

 

 Az arcbőr felülete zsírosan fénylő.

 Gyakran képződnek rajta pattanások és mitesszerek.

 Gyakran zsíros, lapos hajjal párosul.

 

 

A bőr túlzsírosodását a faggyúmirigyek túlzott faggyútermelése okozza. Ez lehet vele született adottság, de előfordulhat a bőr túlkrémezése, túlzott ápolása miatt is. A zsíros bőrhöz sajnos gyakran a pattanásosság is vele jár.

 

Megoldás: Mosd le az arcodat semleges kémhatású szappannal, minden nap használj arclemosó tonicot. Nem szabad túl sok arcápoló terméket a bőrre kenni.

 

Bőrfrissítő arcpakolás

Hozzávalók:
3-4 kanál sovány túró
1 kávéskanál méz

Keverd össze jó alaposan a túrót és a mézet, vidd fel az arcra, de hagyd ki a szem környékét. 20 perc múlva bő langyos vízzel öblítsd le, és használj arclemosó tonicot. Befejezésként kenj fel vékony rétegben hidratálókrémet.

 

 Jó tudni: Az arcbőr a test legnedvesebb felülete, egy négyzetcentiméterre 500 faggyúmirigy esik. Az arcbőr öregedése 20-25 éves korban kezdődik, ennek első jele, amikor a szemhéj alatt megjelenik a fáradtság nyoma, apró redők formájában.

A zsíros és a száraz bőr nem egyformán öregszik:

• A száraz bőrűek hamarabb ráncosodnak.
• A zsíros bőrűeknek a pattanások ellen vívott harc után a mély barázdák ellen kell felvenniük a harcot.
• A vegyes bőrűeknek a legnehezebb, még negyvenéves koruk után is kidugja fejét egy-két pattanás, de már a ráncok is megjelennek.

Pattanások

Csak pattanás ne volna...

Reggel hat óra. "Tükröm-tükröm add, hogy ne legyen még egy újabb pattanás az arcomon?" És lőn.
Az akne és a pattanás a tinédzserek leggyakoribb bőrpanasza. Sok fiatal számára komoly lelki problémát jelent, ha sok kis pötty csúfítja el az arcát. Megfelelő készítmények és rendszeres bőrápolás révén a pattanások általában néhány hét alatt eltűnnek.

Az akne nem fertőző megbetegedés, hanem olyan bőrbántalom, mely a pubertással kezdődik és általában néhány év múlva magától gyógyul. A felnőttkorra ritkán marad meg, csak súlyos esetekben. Néha, a menstruáció előtt pár nappal, futólag ismét jelentkezhet. Serdülőkorban a pattanás nem az ápolatlanság vagy a tisztálkodás hiányának a jele, hanem a kor természetes velejárója.

Amit a pattanásokról tudni kell


Bőrünk bizonyos testtájakon tele van faggyúmiriggyel, bár életünk nagy részében nem szoktunk tudomást venni róluk. Az arcon, a hallójáratban a mellkason és háton, a karok külső felszínén van belőlük a legtöbb, mivelhogy a faggyúmirigyek a szőrtüszők kivezető nyílása mellett helyezkednek el, és azokba eresztik váladékukat, miközben - a korszellemnek megfelelően fogalmazva - szállítójukat szépen megkenik: a hajszál egészségesen fényes lesz tőle.

A faggyú (mely normálisan gliceridek, keratin, viaszok és elhalt sejtmaradék elegye) és a verejtékmirigyek váladéka keveredik a bőrön, majd vékony védőréteget alkotva megvédi azt a kiszáradástól és a mikrobák okozta fertőzésektől. A faggyútermelés mértéke egyénenként és életkor szerint változik. A száraz bőrűek például kevesebb faggyút termelnek. Közvetlenül a születés után magas, gyermekkorban alacsony szinten van a faggyútermelés, majd a serdülőkor táján a növekvő androgén hormonszint hatására megnő.

A kamaszkori, hormonhatásra megnövekedett faggyútermelés nyomán rendszerint akkor alakul ki csúnya, pattanásos bőr, ha a fiatal bőre eleve az átlagosnál zsírosabb típusba tartozik, és fokozott mitesszerképződési hajlammal is rendelkezik. Ha a sok faggyú egyszerűen kijuthatna a bőr felszínére, nem okozna gondot. Csakhogy ilyenkor nagy valószínűséggel akadozik a szállítás. A hajlamosaknál egy kis fokozott elszarusodás, ami a faggyúval együtt eltömheti a mirigy kivezető nyílását, és máris ott a pattanás. Az ily módon megduzzadt mirigybe a bőr természetes baktériumflórájának lakói közül egyesek bevándorolhatnak, és a kivezető nyílásban megtelepedve, gyulladásossá tehetik. A fő bűnös minden bizonnyal a Propionibacterium acnes, amely bőrünk többi albérlőjétől eltérően anyagcseréjével több galibát tud okozni az eltömődött faggyúmirigyben. A baktériumok mellett a szőrtüszőkben gyakran sarjadzó gombafajok is kimutathatók.

    
Kezelés
A tisztálkodásról


Tény, hogy a nyílt mitesszerekben sötét pontokként megülő faggyú és elhalt bőrrészecskék mellé a napi por is berakódik, és a kitágult szőrtüsző-nyílásokat ki kell tisztítani, de nem mindegy, hogy ki és hogyan. A napi mosakodás alkalmával ezeket nem kell bolygatni. Amit viszont tehetünk: Naponta kétszer érdemes megmosni az arcot valamilyen bőrbarát, lehetőleg illatszermentes, nem allergizáló, bőrközeli, 5,5-ös pH-jú tisztítószerrel. A lúgos szappan a bőrfelület túlzott zsírtalanítása révén végső soron fokozza a faggyútermelést, és mellesleg a faggyúmirigyek kivezető járatának elzáródásában sem ártatlan. Helyette arctisztító tej és tisztítókrém vagy lúgmentes lemosógél is ajánlott. A simogató mozdulatokkal felvitt lemosó szereket langyos vízzel öblítsük le. A lemosó felvitelekor a vattapamaccsal kerülni kell az erőteljes dörzsölést. Minden erős nyomás, dörzsölés csak terjeszti a gyulladást azáltal, hogy eloszlatja, bejuttatja a kórokozókat a mitesszerekbe. Ha az arcbőr megizzad, iktassunk be egy ráadás öblítést langyos vízzel.

Néhány praktikus tanács

Ne engedjük, hogy a haj az arcba lógjon. Óvjuk a bőrünket az erős hidegtől, melegtől, a tűző napsütéstől. Csalódást kell okoznunk annak, aki abban reménykedett, hogy ha beszünteti a csokievést és lemond a sós mogyoróról, eltűnnek a pattanásai. Nincs rá bizonyíték, hogy bizonyos ételek kihoznák a pattanásokat, ha csak nem valami ételallergiáról vagy gombás fertőzésről van szó. Ez esetben viszont a kezelés is más. A napfény és friss levegő kedvezően hat a pattanásokra, mert a mérsékelt napfény visszaszorítja a faggyútermelést - mondják sokan. Nos, ez is inkább csak fél igazság. Ha ugyanis eleget sétálnánk nappal a friss levegőn, akkor ez elég is volna. Bőrünket kifejezetten napoztatni vagy szoláriumoztatni nem szükséges, sőt káros is lehet. A napfény csökkenti ugyan a faggyútermelést, de később, pl. ősszel a tünetek kiújulnak. Nem kizárt, hogy a pattanás néhány nap alatt magától elmúlik, de ha nem, akkor érdemes kezelésbe venni.


Nyomós érvek

Általában nem tanácsos a pattanást kinyomni, különösen, ha mélyen van. Mégis, valljuk be, hiába a jótanács, - "Bízzuk inkább szakemberre!" - nehéz megállni, hogy ne nyomjuk ki, ne piszkáljuk. Hiszen nem lehet minden bibircsókkal kozmetikushoz rohanni, mikor úgy kínálják magukat, hogy...
Ha már hozzányúlunk akkor helyesen! A mitesszerek közül házilag kinyomni csak a fekete közepű, nyíltakat volna szabad, a fehér közepűeket csak kivételes esetben. Mivel azonban ezek zártak, nem mindig pattannak ki, erőltetni pedig tilos. A bőr letisztítása után, mintha inhalálnánk, ki kell gőzölni a bőrt, amitől a pórusok kinyílnak. A kinyomkodás után (Ujjbeggyel, a körmök ne vájjanak bele a bőrbe felsebesítve azt!) alkoholos fertőtlenítő, pórusösszehúzó hatású oldattal töröljük le a borfelületet. Utána jól alkalmazhatók a faggyúmirigy-működést szabályzó, pórusösszehúzó gyógykozmetikumok, krémek is. A műveletet az egész arcon bőven elég egy hónapban egyszer végezni. Ha ennél gyakrabban "nyúzzuk" a bőrt a tisztítással és főleg pórusösszehúzó szerek nélkül, akkor bár mitesszermentes, de hosszú távon tág pórusú maradhat, ami könnyebben eltömődik és nem esztétikus.

A házi kezelés
 
Nagyanyáink módszereivel a pattanások kezelésénél csínján kell bánni, mert némelyik a bőr túlszárításával végül pont az ellenkezőjét éri el, a fokozott faggyútermelést és az állapot rosszabbodását. Először is minél kevesebb kozmetikum az érintett területeken, annál jobb. Arcápoláshoz vizes alapú fényvédő és hidratáló krémeket használjunk. A zsíros és olajos krémek eltömik a bőr pórusait, ezért kerülendők. A nappali ápolás célja a hidratálás mellett a bőr fénylését csökkentő (ún. mattosító) hatóanyagok felvitele. A fényvédelem azért fontos, hogy a gyulladt pattanások területén ne pigmentálódjon a bőr. Ha szükséges sminkelni, a folyékony hidratáló alapozó és a színezett nappali krém a megfelelő, mert a por- és kőpúder eltömheti a pórusokat. A szaruréteg túltengésének ellensúlyozására, hámlasztó készítményeket, valamint szárítót tehetünk a pattanásokra, általában éjszakára. Az erősen hámlasztó készítmények, a bőr természetes fényvédelmét biztosító szaruréteg vékonyításával a fényérzékenység fokozódását idézhetik elő. Ezeket ne vigyük fel a teljes bőrfelszínre, mert túlzott kiszáradást vagy irritációt okozhatnak.

Orvosi segítséggel

Ha egyedül már nem boldogulunk a pattanásokkal, 2 hónap elteltével sem javul semmi, netán rosszabbodik, nem kerülhetjük el a bőrgyógyászt. Ugyancsak ez a helyzet, ha nagyon zavaró a jelenlétük, ha bőrünk hajlamos a hegesedésre, vagy ha a pattanások fájdalmasak. Noha az akne mindennapos jelenség, mégis jobb, ha a diagnózis után az orvos dönti el, hogy csupán kozmetikusi, orvosi segítségre vagy mindkettőre szükségünk van. A túlzott faggyútermelés, a faggyúmirigyek szűk kivezetőnyílásai, a bakteriális fertőzés feltétlenül kezelendő. Az eredmény olykor csak 6-8 hét elteltével válik láthatóvá, az első időszakban akár rosszabbodhat is a bőr állapota, de végül megéri! A mitesszerek 80%-a fél éven belül 80%-os gyógyulást mutathat.
És nem kell félni többet a reggeli tükörbenézéstől!

 

 

 

***tartalom más oldalról való!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Olgának...

(Niki(szerk), 2009.02.19 15:00)

Csak a száraz bőrrőpl találtam képet azt oda tettem ahol a száraz vőrről van irva!
a Zsíros bőrt meg fel lhet szerintem ismerni, de a babáknak is ált. zsirosabb a bőre..

rakóczi u 68. 3 em. 24 a.

(latiseva olga lola, 2009.02.15 17:14)

nem tudom talán jó valamelyik talán nem de nekem végülis tetszik bár jobb lenne ha a száraz bőr vagy a zsíros bőrről képeket is betennétek talán így jobban látható hogy kinek milyen a bőre